СПОКОЙНА ПОЧИВКА В НАЙ-ЖИВОПИСНИЯТ КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ

Язовир Ивайловград

Язовир "Ивайловград"

Община Ивайловград е екологично чист район. Няма наличие на големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда. На територията на Общината се намира язовир "Ивайловград", който има 14 км брегова ивица, която предразполага за еко и воден туризъм.

Третият язовир от водно-електрическата каскада “Арда” на река Арда е построен през 1964 година и един от най-живописните в България. Крайбрежието на язовир "Ивайловград" е потънало в зеленина и е с голям потенциал за развитие на туризъм и водни спортове (ежегодно в началото на м.юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк). Към момента в зоната около язовира на територията на Общината няма изградена адекватна туристическа инфраструктура (няколкото ведомствени почивни бази непосредствено под язовирната стена са или с ограничен външен достъп или силно амортизирани и нефункциониращи), но той е притегателен център за любителите на природата. С откриването на риболовния сезон на 15 юни най-достъпните места около него през лятото се превръщат в малки къмпинги.

Във водите на реката се ловят сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба. Местностите “Марта” и “Цимбала” по южното крайбрежие са най-атрактивните локализации тип мини курортни зони с единични вилни постройки и обособени места за пикник. Те са и основните изходни точки за организиране на панорамна разходка с лодка, атракционен риболов (въдици под наем) и рибен пикник (риба на тикла, пълнен шаран с орехи).

Язовир Ивайловград е един от най-красивите в България. Високите брегове са запазили очарованието на недокосната от човека природа.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg